Effecten van sauna op lichaam en geest

Spieren

Een sauna betreden na een lastige dag kan, zeker als je een actieve job uitoefent, verlichting brengen voor de spieren. De warmte die je omheeft in de sauna zorgt ervoor dat er endorfine wordt vrijgegeven. Deze stof heeft een pijnverzachtende werking. Hierdoor zal je bij spierpijn even tot rust kunnen komen (Hou er rekening mee dat dit effect van korte duur is. Van zodra je lichaam stopt met het aanmaken van de endorfine zullen de spanningen terug voelbaar zijn).

De hoge temperatuur in een sauna zorgt er ook voor dat je adderen vergroten, waardoor het bloed sneller en stromen. Een gevolg hiervan is een versneld herstel van kleine wondjes. Ook hier moet je natuurlijk niet op een mirakel rekenen. Het effect is klein, maar aanwezig.

Zweet

Tijdens een sauna zweet je enorm veel, of dat is toch de bedoeling. Dit zweten zorgt ervoor dat je huid volledig gereinigd wordt. Afvalstoffen worden uit je lichaam verwijderd met een schonere huid tot gevolg. Zweet bevat daarnaast ook dermcidin, een antibiotica die door je zweetklieren wordt uitgestoten. Deze zorgt ervoor dat bepaalde bacteriën geen kans meer maken. Een goede zweetbeurt zorgt er dus voor dat dit antibioticum over je huid verspreid raakt.

Gewichtsverlies

Het fabeltje dat je van zweten gewicht verliest moet met een korreltje zout genomen worden. Velen vertellen je dat je makkelijk enkele kilo’s kunt kwijtraken door in een sauna te kruipen en ja, dit klopt. Het verloren gewicht bestaat echter vooral uit water. Dit zal er in de kortste keren weer terug bijkomen (Het water dat verloren is gegaan tijdens het zweten moet teruggewonnen worden).

Wat echter wel klopt is dat tijdens het bezoek aan de sauna je hartslag stevig verhoogt. Hierdoor zal automatisch je calorieverbruik in rust stijgen. Denk hierbij aan 300-500 kcal.

stress

Stress is één van de voornaamste redenen van een saunabezoek. Dit komt omdat het bezoek aan de sauna het lichaam relaxeert. De stoffen die ons lichaam vrijgeeft zorgen ervoor dat pijn verlicht wordt, waardoor we ons volledig tot rust voelen worden. Daar komt bij dat een sauna vaak een rustig oord is, zonder geroep en geschreeuw, waar iedereen met rust gelaten wordt. Ook bent er onbereikbaar voor de buitenwereld, waardoor je geen verplichtingen voelt. Deze combinatie zorgt ervoor dat je mentaal volledig kalmeert.

Slaapproblemen

Slaapproblemen oplossen kan op heel wat verschillende manieren. Het bezoeken van een sauna is één van deze manieren. Een belangrijk slaap-signaal is namelijk het afkoelen van het lichaam. Van zodra het merkt dat het wat kouder wordt, verondersteld ons lichaam dat het nacht is, waardoor het moe wordt. Door eerst in een sauna te gaan, versterken we dit gevoel. De afkoeling is namelijk een stuk beter voelbaar. Daarom kunnen we na een saunabezoek vaak sneller in slaap raken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *